HungarocontrolHungarocontrol - Főoldal
HungarocontrolHungarocontrol
Hírek
Események
Állásajánlatok

Sajtóközlemény

A Közép-Európai Funkcionális Légtérblokk (Functional Airspace Block Central Europe, FAB CE) léginavigációs szolgálatainak vezetői közös beszerzésre létrehozott vállalat alapító dokumentumait írták alá 2014. október 17-én a szlovéniai Brink-ben.

Együttműködési megállapodást írtak alá a FAB CE és a BLUE MED FAB légiforgalmi irányító szolgálatai

2014. augusztus 29-én együttműködési megállapodást írtak alá a FAB Central Europe és a szomszédos BLUE MED funkcionális légtérblokk léginavigációs Vezérigazgatói Tanácsai az európai légiforgalmi irányítás átalakításában történő aktívabb részvétel érdekében. A kooperáció az Európai Unió Egységes Európai Égbolt (SES) kezdeményezés szellemében a légiközlekedés optimalizálását, a hatékonyságának növelését és költségeinek csökkentését szolgálja. A funkcionális légtérblokkok (FAB-ok) közötti együttműködés stratégiai jellegű, a felek eredményességük javítására cserélnek majd technikai, operációs és oktatással kapcsolatos információkat.

Kétmilliárdos hatékonyságnövelő programot indít a HungaroControl

A HungaroControl CPDLC néven (Controller Pilot Data Link Communications) nagyszabású műszaki-technológiai programot indított, amely az európai integrációs (Egységes Európai Égbolt, Single European Sky - SES) követelményekkel összhangban a legmodernebb technológiával fejleszti a hazai légi közlekedés infrastruktúráját: a jelenlegi élőszavas párbeszéd mellett olvasható üzenetek formájában történő adatcserét is alkalmaz majd a pilóták és a légiforgalmi irányítók között. A csúcstechnológiás program célja a növekvő légi forgalom miatt egyre telítettebb rádiófrekvenciák használatának optimalizálásával a repülésbiztonság javítása és a magyar légi navigáció kapacitásának növelése. A beruházás összértéke eléri a 2 milliárd forintot, amelynek 80 százalékát a költségvetési támogatásban nem részesülő HungaroControl Zrt. saját forrásaiból finanszíroz, míg a fennmaradó összeget, több mint 420 millió forintot az Európai Unió a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) keretében biztosítja.


Állami kitüntetés

2014. augusztus 22-én, Magyarország Köztársasági Elnöke megbízásából dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést adta át Hangyál Gyulának, a HungaroControl Zrt. ATM légiforgalmi igazgatójának, a magyar légiforgalmi irányítás, valamint a légiközlekedés biztonságos és folyamatos működtetése terén végzett több évtizedes kiemelkedő szakmai munkájáért.

Díjakat adott át a HungaroControl

A társaság éves fogadásán, 2014. január 30-án Szepessy Kornél vezérigazgató értékelte az elmúlt évet, majd szakmai elismeréseket adott át.

Új rádióállomások segítik a légiforgalmi tájékoztató szolgálat munkáját

Az ország észak-keleti és dél-nyugati határmenti régióiban a kis magasságokban közlekedő légijárművek személyzetével történő rádiókommunikáció lehetőségének javítása érdekében a HungaroControl új földi rádióállomások üzembe helyezését tervezi. 2013. május 31. után a légiforgalmi tájékoztató szolgálat (FIS) frekvenciáin az új és a korábbi rádióállomások eltolt vivőjű (CLIMAX) rendszerben fognak üzemelni. Részletek weboldalunkon a "Napi légtérfelhasználási terv aktuális információk menüpontban" vagy a mellékletben.