HungarocontrolHungarocontrol - Főoldal
Hungarocontrol

Főoldal / Repülési Szakkönyvtár / A könyvtár története

A Repülésügyi Szakkönyvtár története

 

1973-ban az LRI létrehozásával új fejezet kezdődött a magyar repülésügyben, különváltak a légitársasági és a repülőtéri üzemeltetés feladatai.

Az 1973-ban létrejött Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság új feladatokat is kapott. Egyrészt a szakemberképzés biztosítására életre hívták a Repülésügyi Oktatási Központot, másrészt a „műszaki dokumentációs és tájékoztató tevékenység ellátására” 1974-ben létrehozták a Repüléstudományi és Tájékoztató Központ keretein belül a Repülési Szakkönyvtárat /akkori nevén Műszaki Könyvtár/.

A szakkönyvtár kezdetektől fogva speciális feladatokat is ellátott, pl. idekerült a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet, az ICAO iratanyaga, melyet a könyvtár munkatársai jelenleg is gondoznak.

Az az igény, hogy a nemzetközi szervezetek iratai, idegen nyelvű szerződések, stb. magyar nyelven is hozzáférhetőek legyenek, szükségessé tette, hogy a fordítási tevékenység is helyet kapjon a könyvtár feladatai között.

A szorosan vett könyvtári-tájékoztatási tevékenységen kívül a könyvtár vállalta a szakterületek folyóirat és szakkönyv igényének kielégítését is. Ezen sokrétű feladatának ellátásán túl a könyvtár igyekezett nemcsak állományát, hanem gyűjtőkörét is állandóan bővíteni, hogy abban - lehetőleg - a repülési szakma valamennyi területe megfelelően képviselve legyen.

2007-ben a HungaroControl kiadványok árusításával tovább bővült a könyvtár tevékenységi köre.

Így vált könyvtárunk az elmúlt 40 év során kis vállalati könyvtárból a szakma egyetlen jelentős repülési szakkönyvtárává.

2004 óta a HungaroControl keretei között működik a könyvtár, szakmaiságához és múltjához méltó körülmények között.

konyvtar_c

 

Vissza az oldal tetejére