HungarocontrolHungarocontrol - Főoldal
Hungarocontrol

Főoldal / Sajtószoba / Rólunk írták

Előkelő pozícióban landolt a HungaroControl

2014. november 17, hétfő

A legnyereségesebb és legválságállóbb cégek között a léginavigációs szolgáltató. A HungaroControl Zrt. a 68. helyen áll a hazai társaságokat válságállóság szerint sorba állító friss, 2013-as eredményeket feldolgozó toplistán. A HVG összeállítása azokat a vállalatokat veszi számba, amelyek a pénzügyi-gazdasági válság 2008-as kezdőéve óta a legnagyobb mértékű profitnövekedést produkálták.

Részletek


Sajtóközlemény

2014. október 17, péntek

A Közép-Európai Funkcionális Légtérblokk (Functional Airspace Block Central Europe, FAB CE) léginavigációs szolgálatainak vezetői közös beszerzésre létrehozott vállalat alapító dokumentumait írták alá 2014. október 17-én a szlovéniai Brink-ben.

Részletek


Együttműködési megállapodást írtak alá a FAB CE és a BLUE MED FAB légiforgalmi irányító szolgálatai

2014. szeptember 3, szerda

2014. augusztus 29-én együttműködési megállapodást írtak alá a FAB Central Europe és a szomszédos BLUE MED funkcionális légtérblokk léginavigációs Vezérigazgatói Tanácsai az európai légiforgalmi irányítás átalakításában történő aktívabb részvétel érdekében. A kooperáció az Európai Unió Egységes Európai Égbolt (SES) kezdeményezés szellemében a légiközlekedés optimalizálását, a hatékonyságának növelését és költségeinek csökkentését szolgálja. A funkcionális légtérblokkok (FAB-ok) közötti együttműködés stratégiai jellegű, a felek eredményességük javítására cserélnek majd technikai, operációs és oktatással kapcsolatos információkat.

Részletek


Kétmilliárdos hatékonyságnövelő programot indít a HungaroControl

2014. augusztus 27, szerda

A HungaroControl CPDLC néven (Controller Pilot Data Link Communications) nagyszabású műszaki-technológiai programot indított, amely az európai integrációs (Egységes Európai Égbolt, Single European Sky - SES) követelményekkel összhangban a legmodernebb technológiával fejleszti a hazai légi közlekedés infrastruktúráját: a jelenlegi élőszavas párbeszéd mellett olvasható üzenetek formájában történő adatcserét is alkalmaz majd a pilóták és a légiforgalmi irányítók között. A csúcstechnológiás program célja a növekvő légi forgalom miatt egyre telítettebb rádiófrekvenciák használatának optimalizálásával a repülésbiztonság javítása és a magyar légi navigáció kapacitásának növelése. A beruházás összértéke eléri a 2 milliárd forintot, amelynek 80 százalékát a költségvetési támogatásban nem részesülő HungaroControl Zrt. saját forrásaiból finanszíroz, míg a fennmaradó összeget, több mint 420 millió forintot az Európai Unió a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) keretében biztosítja.

Részletek


SAJTÓKÖZLEMÉNY

2014. július 18, péntek

A magyar légiforgalmi irányítók felkészültek az ukrán tragédia miatt megnövekedett légi forgalom kezelésére.

Részletek


Eltűnt egy fehér folt Európa légi közlekedési térképéről.

2014. június 12, csütörtök

A Koszovó feletti légiforgalmi irányítást a magyar léginavigációs szolgálat végzi. Jelentős mértékben átalakította Európa légi közlekedését a 15 év elteltével újra megnyílt Koszovó feletti magas légtérben átrepülő polgári légi forgalom. A HungaroControl Zrt. NATO-felkérés alapján teljesített, országhatárokon átívelő távszolgáltatása révén a légtér elérte teljes kapacitását. A légtérnyitási projekt végrehajtásában közreműködő magyarországi és nemzetközi szervezetek díszünnepséggel emlékeztek meg a sikeres megvalósításról a technikai lebonyolítást végző magyar légiforgalmi szolgálat budapesti székházában, és felavatták a Koszovó Parkot.

Részletek


Sajtóközlemény

2014. május 21, szerda

GATE ONE: fontos, hogy tagjaink részt vegyenek az európai légiforgalmi irányítás átalakításában. Budapesten tanácskozott 11 közép-kelet-európai léginavigációs szolgálat vezetője.

Részletek


A NATO/KFOR ismét megnyitotta a Koszovó feletti magas légteret a polgári átrepülő légi forgalom előtt

2014. április 4, péntek

2014. április 3-án a Koszovó feletti magas légteret* újból megnyitották a polgári átrepülő légi forgalom számára. A koszovói válság után 15 évvel ez egy jelentős lépés, amely hozzájárul a nyugat-balkáni légi közlekedés normalizálásához.

Részletek


EUROCONTROL: az európai légiforgalmi irányítás hatékonyságának növelése a legfontosabb

2014. április 3, csütörtök

Az európai légiforgalmi irányítás hatékonyságnövelése a legfontosabb feladat az elkövetkezendő években, hogy fel tudja venni a versenyt az amerikai szolgáltatókkal - mondta Joe Sultana, az EUROCONTROL egyik igazgatója Brüsszelben.

Részletek


Új magyar fejlesztések a madridi léginavigációs expón

2014. március 7, péntek

A HungaroControl kutatás-fejlesztési és szimulációs központjának (Centre of Research, Development and Simulation – CRDS) új termékeit és szolgáltatásait mutatták be a légiközlekedési szektor március 4-6. között megrendezett, rangos szakmai seregszemléjén. A Központ olyan termékeket és szolgáltatásokat kínál a léginavigációs szolgálatoknak, amelyek biztonságosabbá, költséghatékonyabbá és környezetkímélőbbé teszik a légi közlekedést.

Részletek


GATE ONE: 11-re bővült az együttműködésben résztvevő ANSP-k köre

2014. február 5, szerda

Közösen lépnek fel a régió léginavigációs szolgálatai az európai fórumokon érdekeik képviseletében. A három közép- és kelet-európai funkcionális légtérblokk (Baltic FAB, a Danube FAB és a FAB CE) teljes légterét lefedő, 11 ország léginavigációs szolgálatait tömörítő stratégiai szövetség célja az európai légiforgalmi irányítás hatékonyságának növelése a résztvevők fokozottabb együttműködése révén. A 2013. november 6-án Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia léginavigációs szolgáltatóinak vezérigazgatói által Szófiában aláírt megállapodáshoz a 2014. február 3-án tartott vezetőségi ülésen Bosznia-Hercegovina léginavigációs szolgálata is csatlakozott.

Részletek


GATE ONE sajtóközlemény

2013. november 8, péntek

Stratégiai megállapodást kötöttek a közép-kelet európai régió léginavigációs szolgálatai. Gate One – tíz közép-kelet-európai léginavigációs szolgálat új, szakmai együttműködési platformja

Részletek


Rövidebb légi utak észak és dél között – Aeromagazin 2013. augusztus

2013. augusztus 12, hétfő

Egy nemzetközi tesztsorozat első lépéseként a HungaroControl kutatás-fejlesztési és szimulációs központjában (Centre of Research, Development and Simulation, CRDS) a Balti-tenger és Dél-Magyarország között húzódó térség összesen 12 új, rövidített repülési útvonalát tesztelték – a meglévők mellett – a magyar, a lengyel és a szlovák légiforgalmi irányító szolgálat szakemberei. A teljes cikk a mellékletben olvasható.

Részletek


HungaroControl a kecskeméti repülőnapon

2013. augusztus 9, péntek

– képes beszámoló a 2013. augusztus 3-4-én megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóról

Részletek


Új légi útvonalak tesztsorozatát kezdték meg a HungaroControlnál

2013. július 5, péntek

Egy nemzetközi tesztsorozat első lépéseként a HungaroControl K+F és szimulációs központjában (Centre of Research, Development and Simulation, CRDS) a Balti-tenger és Dél-Magyarország között húzódó térség összesen 12 új, rövidített repülési útvonalát tesztelték a magyar, a lengyel és a szlovák légiforgalmi irányító szolgálat szakemberei. Az ún. 'free route' koncepció bevezetésével éves szinten 4-5 százalékkal, összesen legalább 117 ezer kilométerrel csökkenhetne a vizsgált repülési útvonalakon a ténylegesen lerepült távolság, és ezzel minimum 1100 tonnával kevesebb káros anyag kerülhetne a levegőbe. Már ebben az első vizsgált viszonylatban is a légitársaságok jelentős költségeket takaríthatnának meg: évi legalább 714 ezer liternyi kerozint, azaz közel félmillió dollárnyi üzemanyag-költséget, nem beszélve a karbantartási és amortizációs költségekről, továbbá a személyi jellegű ráfordításokról. A Budapesten tesztelt innovatív forgalomszervezési módszer az egész európai légtér működtetésére hatással lehet.

Részletek


Rövidebb légi útvonalakkal csökkenthetők a légitársaságok költségei

2013. május 31, péntek

Közép-európai együttműködésben új forgalmi koncepciót tesztelnek Budapesten Magyarország mellett Lengyelország és Szlovákia közreműködésével a HungaroControl kutatás-fejlesztési és szimulációs központjában tesztelik a közép-európai régió légi útvonalainak lehetséges fejlesztési irányait. A nemzetközi projekt eredményeként várhatóan csökken az észak-dél irányú légi járatok menetideje, ezzel mérséklődik a repülőgépek üzemanyag-fogyasztása és károsanyag-kibocsátása. A tesztelés alatt álló „free route” koncepcióval jelentősen csökkenhetnek a légitársaságok költségei is. A budapesti tesztsorozat 2013. május 21-étől 31-éig tart.

Részletek


Magyarország támogatja a nyugat-balkáni államok légügyi integrációját

2013. május 3, péntek

A HungaroControl szakmai konzultációval, képzéssel és távoli irányítással segíti a régió légi közlekedésének fejlesztését A nyugat-balkáni régió 10 légi közlekedési szervezete írt alá szándéknyilatkozatot egy közös délkelet-európai szolgáltatási terület kialakításáról Szarajevóban, 2013. április 29-én. A kezdeményezést Magyarország aktívan támogatja: a HungaroControl részt vállal a régió szakembereinek továbbképzésében, a koszovói magas légtér irányításával pedig segíti a térség légi közlekedésének konszolidációját.

Részletek


Budapesten találkoznak egymással az Európai Unió és a balkáni államok légügyi szakemberei

2013. április 12, péntek

Az Európai Unió új, közös szabályozással kívánja egységesíteni a légiforgalmi irányítók szakszolgálati engedélyeinek kiadását, a légi navigációs oktatási intézmények színvonalát és a hatósági ellenőrzések rendszerét. Az európai méretű konzultációs folyamat fontos állomása volt 2013. április 11-12-én Budapest, mert a HungaroControl székházában rendezett nemzetközi szemináriumon találkoztak egymással az integrációs folyamatot lebonyolító Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és a nem uniós államok képviselői. A magyar légiforgalmi szolgálat nemcsak az integrációt segítette közreműködésével, hanem nemzetközi oktatási akadémiájával sikeres példát is mutatott a résztvevőknek.

Részletek


Népszerűvé válhat a HungaroControl legújabb fejlesztése

2013. április 3, szerda

A MergeStrip eljárás használata a légiforgalmi irányítóknak, a légitársaságoknak és a lakosságnak is előnyös A magyar légiforgalmi szolgálat MergeStrip elnevezéssel olyan egyedülállóan új légi navigációt segítő módszert fejleszt, amellyel hatékonyabbá válik a légiforgalmi irányítás, a repülőgépek gazdaságosabban üzemeltethetők, csökken a károsanyag-kibocsátásuk és mérséklődik a repülőterek közelében élők zajterhelése. Az új magyar eljárás iránt már most jelentős az európai érdeklődés.

Részletek


Felavatták Európa egyik legkorszerűbb légiforgalmi irányító központját

2013. február 28, csütörtök

2013. február 27-én, Budapesten felavatták Magyarország új légiforgalmi irányító központját, amivel célegyenesébe érkezett a magyar légiforgalmi szolgálat összesen 13 milliárd forintos beruházási programja. A csúcstechnológiával felszerelt új légi navigációs központ Magyarország, s egyben Közép-Európa légi közlekedési infrastruktúráját is tovább fejleszti, és hozzájárul a magyar légiforgalmi irányítás versenyképességének és hosszú távú önállóságának megőrzéséhez. A megnyitó az Európai Bizottság, az EUROCONTROL, valamint az EU Transzeurópai Közlekedési Hálózat Végrehajtó Hivatala képviselőinek jelenlétében zajlott.

Részletek


Előző 1/5