VFR Repülésbiztonsági Fórum, 2018

A magyar légtér nem ellenőrzött részében is dinamikusan nőtt a forgalom az elmúlt években, ezért a repülések biztonságának megtartásához egyre fontosabb, hogy az itt közlekedő légtérhasználók és a HungaroControl Zrt. légiforgalmi szolgálatai között a lehető legjobb legyen az együttműködés.

Ennek megerősítésére és fejlesztésére a Társaság SQM Osztálya 2017 őszén életre hívta a VFR Repülésbiztonsági Fórumok sorozatát, melynek célcsoportja a VFR szerint, kis magasságon repülő pilóták, a repülő egyesületek, repülőterek és pilótaképző iskolák képviselői, és egyéb érintett szervezetek szakmai vezetői és szakemberei. A részvétel és a visszajelzések az első találkozón azt mutatták, hogy a „kisgépes” társadalom részéről is van igény az ilyen párbeszédre, így 2018. május 11-én sor került a második VFR Repülésbiztonsági Fórumra, az elsőhöz képest bővített programmal, és közel 100 résztvevővel.

A fórumon a HungaroControl Zrt. szakemberei mellett az előadók között volt az NFM Repülésbiztonsági Osztálya részéről Molnár Gyula szakreferens, aki a VFR repülések biztonságához elkerülhetetlen vizuális monitorozás témájában osztott meg kutatási eredményeket és módszereket. Az NFM Közlekedésbiztonsági Szervezettől Nagy Zsigmond osztályvezető a kritikus repülésbiztonsági tényezőket vette sorra előadásában, hazai példákat is bemutatva. A Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központja részéről Fekete Ildikó százados adott tanácsokat a TRA-k (katonai légterek) biztonságos polgári használatához kisgépes pilóták számára, majd az MH ÖHP Légierő Haderőnemi Osztályáról Oszlár Tamás őrnagy beszélt a nyárra tervezett nagyszabású légi gyakorlatokról, melyek a nem ellenőrzött légtereket is érinteni fogják.

A HungaroControl részéről Molnár Csaba FIC vezető kifejezetten VFR pilóták számára összeállított repülésbiztonsági tanácsokat ismertetett az SQMO, a BFIC valamint az ERMO együttműködésében elkészült, a helyszínen kiosztott kiadvány alapján. Ezt követően Székely Zoltán LMKO vezető röviden tájékoztatta a megjelenteket a TMA optimalizációs munka eddigi eredményeiről. Végezetül Lévai Attila PUB/SDO szakreferens tartott előadást a NETBRIEFING rendszer fejlesztett változatáról, mely repülési tervek online fogadása, valamint a tervezett útvonalon várható körülmények és korlátozások vizuális megjelenítése révén támogatja a „kisgépes” repülés és a kereskedelmi járatok biztonságos elkülönítését, összehangolását.

A résztvevőktől kapott visszajelzések pozitívak, számos, repülésbiztonsági szempontból releváns témajavaslatot kaptunk a következő fórumokhoz.

Társaságunk a VFR repülésbiztonsági Fórum megrendezésével járult hozzá a Közlekedési Kultúra Napja országos programjához.

A Fórumon elhangzott, publikálásra jóváhagyott előadások:

Köszöntő és előszó, Kurucz Mihály SQM vezető, HungaroControl Zrt.

Kisgépes események, Nagy Zsigmond, NFM KBSZ, Repülési és Baleseti Helyszínelési osztályvezető

A HungaroControl tanácsai VFR pilótáknak, Molnár Csaba, FIC részlegvezető, HungaroControl Zrt.

TMA optimalizáció, Székely Zoltán, Módszertani és koordinációs osztályvezető, HungaroControl Zrt.

NetBriefing 2.0 - Hogyan készüljünk fel repülésünkre a legújabb ingyenes eszközökkel? Lévai Attila, Légiforgalmi tájékoztató szakreferens, HungaroControl Zrt.

 

A HungaroControl repülésbiztonsági tanácsai és tájékoztatója VFR szerint repülő kisgépes pilóták számára (letölthető PDF)

 

A HungaroControl repülésbiztonsági előadása