Hírek

2018

Tájékoztató a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es számú futópálya felújítási munkálatairól

2017

Távolról vezérelhetik a légiforgalmi irányítók a budapesti repülőteret
Budapest, 2017. november 14. – A HungaroControl innovációjának, a Remote Tower távoli toronyirányítási rendszernek köszönhetően a közepes méretű és forgalmú repülőterek közül először a világon a Budapest Airport (BUD) le- és felszálló repülőgépforgalmát lehet a helyszíntől függetlenül is biztonságosan irányítani. A fejlesztést Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója adta át kedden.
Magyar közlekedésfejlesztési beruházásokat támogat az Európai Bizottság
Összesen hat, a HungaroControl szakemberei közreműködésével kidolgozott és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával benyújtott közlekedésfejlesztési beruházást támogat az Európai Bizottság. A projektek összköltségvetése meghaladja az 1 millió eurót, melyből több, mint 800 ezer eurónyi fejlesztés az Európai Unió Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility) támogatásával valósul meg. Öt projekt támogatási szerződésének hivatalos aláírására 2017.11.09-én, Tallinban került sor.
Hét polgári és három katonai repülőtér fejlesztésére kerül sor
Önálló pályázóként a HungaroControl 85%-os támogatási intenzitás mellett, közel 700 ezer euró értékben nyert pályázati támogatást az Implementation of PBN procedures in Hungary (PBN4HU) elnevezésű projekt megvalósításához. A projekt keretében hét polgári és három katonai repülőtéren valósulhat meg a teljesítményalapú eljárások megtervezése, a Performance Based Navigation (PBN). Az eljárás megvalósulása révén lehetővé válik a műholdas megközelítések kivitelezése, a projekt további részeként pedig egy nemzeti GNSS- (GPS, Galileo és GLONASS) jelmérő és -feldolgozó hálózat kiépítése is.
Tájékoztató az augusztus 20-i rendezvényekről
A magyar államalapítás ünnepnapjának biztonságos lebonyolítása miatt, a program egyes időszakaiban nagymértékű átmeneti változások tapasztalhatóak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmának útvonalaiban.
Tájékoztató a Red Bull Air Race versenyről
A Red Bull Air Race verseny ideje alatt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmának útvonalaiban átmeneti változások tapasztalhatóak, a repülésbiztonság fenntartása érdekében.
Magyar-román-bolgár szabad légtér: tovább csökken a repülők károsanyag-kibocsátása
A HungaroControl Zrt. és a román léginavigációs szolgálat, a ROMATSA segítségével a bolgár légtérben is megvalósult március 30-tól a „free route”, azaz a szabad légtér koncepció. A repülőgépek korlátozások nélkül, szabadon használhatják a légteret, a meghatározott ki -és belépőpontok között, akár a lehető legrövidebb útvonalon. Az eddigi tapasztalatok alapján mindez tovább csökkenti a repülőgépek üzemanyag-felhasználását és a károsanyag-kibocsátást.
Együttműködési megállapodást írt alá a HungaroControl és a Honvédelmi Minisztérium
Hivatásos katonák vezénylésének folytatásáról és a polgári-katonai léginavigáció további fejlesztéséről állapodott meg a Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl
Tájékoztató a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es számú futópálya felújítási munkálatairól
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utas- és teheráru-forgalmának dinamikus fejlődésével összhangban a Budapest Airport nagyszabású modernizációs programot indított, amelynek keretében számos ponton megújul a repülőtér és környezete. 
Nemzetközi innovációs díjat nyert a HungaroControl
A "Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk" kategóriában Nemzetközi Minőség-Innováció díjat nyert a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. Az Európai Minőségügyi Szervezet elismerését a magyarországi szabad légtérhasználat megtervezéséért és bevezetéséért ítélték oda a HungaroControlnak.