Hírek

2018

Tájékoztató az augusztus 20-i rendezvényekről
A magyar államalapítás ünnepnapi rendezvényeinek biztonságos lebonyolítása érdekében a Katonai Légügyi Hatóság kijelölte a rózsaszínnel és sárgával jelzett eseti légtereket. A program egyes időszakaiban nagymértékű átmeneti változások tapasztalhatóak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmának útvonalaiban.
Európai Uniós szabályozás miatt változik a légijárművek szabvány műszeres indulási eljárása
A törvényes és biztonságos légiközlekedés biztosítása érdekében új műszeres szabvány indulási eljárásokat (SID) dolgozott ki a HungaroControl Zrt., amelyek 2018. augusztus 16-tól lépnek életbe. A SID eljárások módosítását a változó európai uniós jogszabályi környezet indokolta. Az eljárások tervezésénél a szigorú szakmai szabályok mellett a környezetvédelmi és hatékonysági szempontokat is figyelembe lettek véve. Az új eljárások a repülésbiztonság erősítésén túl várhatóan pozitívan befolyásolják Budapest és a környékbeli települések zajhelyzetét.
VFR Repülésbiztonsági Fórum, 2018
A magyar légtér nem ellenőrzött részében is dinamikusan nőtt a forgalom az elmúlt években, ezért a repülések biztonságának megtartásához egyre fontosabb, hogy az itt közlekedő légtérhasználók és a HungaroControl Zrt. légiforgalmi szolgálatai között a lehető legjobb legyen az együttműködés.
Egymillió repülőút károsanyag-kibocsátását spórolták meg a hazai légiforgalmi irányítók - Nemzetközi elismerésben részesült a HungaroControl
A HungaroCotrol Zrt. Európában elsőként, 2015. február 5-től törölte el a teljes magyar légtérben a légi útvonalhálózatot és vezette be a repülőgépek korlátozások nélküli szabad légtérhasználatát. A „Hungarian Free Route” jelentős gazdasági és környezetvédelmi eredményeket ért el azóta. Azóta a hazánk felett átrepülő járatok útvonala 4,5 millió kilométerrel csökkent, és a három év alatt 48 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid került a levegőbe – ami a világ leghosszabb repülő útvonalán (Auckland - Doha) keletkezett káros anyag egymilliószorosa. A Dubai Airport Show-n 2018. május 9-én mindezért Innovációs díjjal jutalmazták a HungaroControlt.
Közös légtér – közös felelősség
Hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal rendeztek polgári-katonai légiforgalom-szervező szakmai napokat április 10-11-én az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK).
Ütemezett indulásokkal kezelték a magyar légiforgalmi irányítók az európai légi közlekedési problémákat
Az Eurocontrol vezérlőrendszerének tegnapi meghibásodását követően a magyar légiforgalmi irányítók a repülésbiztonság prioritásával, a készenléti protokoll szerint koordinálták a légiforgalmat. Az Európában még sosem tapasztalt technikai leállást a HungaroControl a repülőtéri szervekkel szoros együttműködésben kezelte. A rendszer tegnap este helyreállt, ma reggel már menetrend szerint közlekednek a repülők.
A HungaroControl ismét találkozóra hívja a kisgépes világ képviselőit
A magyar légtér nem ellenőrzött részében is dinamikusan nőtt a forgalom az elmúlt években, ezért a repülések biztonságának megtartásához egyre fontosabb, hogy az itt közlekedő légtérhasználók és a HungaroControl Zrt. légiforgalmi szolgálatai között a lehető legjobb legyen az együttműködés.
Tájékoztató a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es számú futópálya felújítási munkálatairól
Egyidejűleg három magyar repülőtér forgalmát irányították Németországból a magyar légiforgalmi irányítók
Egy valós idejű szimuláció alatt hét magyar légiforgalmi irányító a budapesti, pápai és debreceni repülőtér forgalmát egy munkaállomásról koordinálta Braunschweigből a DLR Légiforgalmi Validációs Központjában. A polgári és katonai irányítókból álló csapat 30 mozgást kezelt óránként 2017 végén. A SESAR 2020 projekt sikeres szimulációja nemcsak a koncepciót igazolta, hanem a leendő éles alkalmazáshoz szükséges technológiát is tesztelte.

2017

Magyar légiforgalmi irányítók tapasztalatával fejlesztik a szingapúri repülőteret
Smart Remote Tower, azaz helyszíntől független és „okos” toronyirányítás megvalósításához nyújt segítséget az innovációjával már itthon bizonyított HungaroControl a Szingapúri Polgári Légiközlekedési Hatóságnak. A Changi repülőtér fejlesztésének tenderét megnyerő nemzetközi konzorcium alvállalkozójaként induló magyar szolgáltató a távoli toronyirányítási projekt változásmenedzsmentjét végzi, valamint az emberi erőforrás teljesítményét optimalizálja.