Légiforgalmi irányítás

A HungaroControl, mint polgári-katonai nemzeti szolgáltató a magyar légtérben a polgári szabályok (GAT) szerint repülő légi járművek hatékony áramlását garantálja, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező és onnan induló járatok irányításától a magas légtéri átrepülő forgalomig.

A közel tízezer négyzetméteres, csúcstechnológiával felszerelt budapesti központban (ANS III) a magyar szakemberek a világ egyik legkorszerűbb irányító és tájékoztató rendszerével (MATIAS) szervezik hazánk légi közlekedését. A HungaroControl repülésbiztonsági mutatói nemzetközi összehasonlításban elismertek, a cég az elmúlt 10 évben egyetlen másodperc késést sem okozott a légitársaságoknak és az utasoknak.

A fővárosi légikikötőben (BUD) az irányítótorony munkatársai, a Budapest Légiforgalmi Irányító Központban pedig a közelkörzeti és a körzeti irányítók teljesítenek szolgálatot napi 24 órában. A magyar légiforgalmi irányítók évente átlagosan 600 000 légi járatot irányítanak; intenzív időszakban 30-40 másodpercenként lép be egy gép Magyarország légterébe, a napi átlag 1700, a rekord 3527 repülőgép irányítása volt egy nap alatt. A nem ellenőrzött légtérben közlekedők számára a HungaroControl repüléstájékoztató szolgálatot biztosít. 

A NATO ideiglenes megbízása alapján a HungaroControl irányítja 2014-től az újonnan megnyílt Koszovó feletti magas légteret is, ami jelentős diplomáciai siker Magyarországnak, és fontos szakmai elismerés a Társaság számára.

A HungaroControl folyamatosan frissülő szakmai információit a Légiforgalmi információk oldalon találják.