Légiforgalmi irányítás

A HungaroControl, mint polgári-katonai nemzeti szolgáltató a magyar légtérben a polgári szabályok (GAT) szerint repülő légi járművek hatékony áramlását garantálja, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező és onnan induló járatok irányításától a magas légtéri átrepülő forgalomig.

A közel tízezer négyzetméteres, csúcstechnológiával felszerelt budapesti központban (ANS III) a magyar szakemberek a világ egyik legkorszerűbb irányító és tájékoztató rendszerével (MATIAS) szervezik hazánk légi közlekedését. A HungaroControl repülésbiztonsági mutatói nemzetközi összehasonlításban elismertek, a cég az elmúlt 10 évben egyetlen másodperc késést sem okozott a légitársaságoknak és az utasoknak.

A fővárosi légikikötőben (BUD) az irányítótorony munkatársai, a Budapest Légiforgalmi Irányító Központban pedig a közelkörzeti és a körzeti irányítók teljesítenek szolgálatot napi 24 órában. A magyar légiforgalmi irányítók évente átlagosan 600 000 légi járatot irányítanak; intenzív időszakban 30-40 másodpercenként lép be egy gép Magyarország légterébe, a napi átlag 1700, a rekord 3527 repülőgép irányítása volt egy nap alatt. A nem ellenőrzött légtérben közlekedők számára a HungaroControl repüléstájékoztató szolgálatot biztosít. 

A NATO ideiglenes megbízása alapján a HungaroControl irányítja 2014-től az újonnan megnyílt Koszovó feletti magas légteret is, ami jelentős diplomáciai siker Magyarországnak, és fontos szakmai elismerés a Társaság számára.

A HungaroControl folyamatosan frissülő szakmai információit a Légiforgalmi információk oldalon találják. 

 • STRATÉGIAI SZINTŰ REPÜLÉSBIZTONSÁG- és MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS

  A HungaroControl Zrt. a vezető léginavigációs szolgáltatókkal egyidőben, az elsők között vezette be integrált repülésbiztonság- és minőségirányítási rendszerét (ISQMS). Ezzel a robosztus rendszerrel tudjuk biztosítani, hogy minden alkalmazottunk eredményesen tudjon együttműködni a Társaság repülésbiztonsági teljesítményszintjének fenntartásában és javításában. Az ISQMS működtetése szisztematikus módon garantálja, hogy tevékenységünk minden lépésénél figyelembe vegyük a repülésbiztonsági szempontokat, azonosítsuk és kezeljük a repülésbiztonsági kockázatokat, megfelelő ellenőrzés és monitorozás mellett végezzük tevékenységeinket.

  A rendszer alapja a Repülésbiztonsági és minőségirányítási politika, melyben a legfontosabb vállalásainkat deklaráljuk. 

  A REPÜLÉSBIZOTNSÁGI TELJESÍTMÉNY FIGYELEMMEL KÍSÉRÉSE

  A HungaroControl Zrt. elkötelezett a repülésbiztonság folyamatos javítása iránt, ezért kötelező és önkéntes repülésbiztonsági eseménybejelentő rendszert is működtet, és a beérkezett jelentések alapján az eseményeket kivizsgálja, a tanulásgokat a biztonság javítása érdekében eljárásaiba beépíti. A HungaroControl Zrt. Just Culture Politikájában rögzített elvek mentén támogatja az események bejelentését.

  KAPCSOLAT

   

  Írjon nekünk a safety@hungarocontrol.hu címre, ha repülésbiztonsági jellegű kérdése, észrevétele, bejelentenivalója van a HungaroControl Zrt. szolgáltatásával kapcsolatban.

   

   

  Kurucz Mihály

  Repülésbiztonsági, Minőségirányítási és Belső Ellenőrzési Igazgató

  HungaroControl Zrt.

  HC Repülésbiztonsági és Minőségirányítási Politika
  341.68 KB
  Irányítási rendszer tanúsítvány (ISO 9001:2015)
  222.48 KB
 • Társaságunk a légiforgalom irányítására vonatkozó szigorú nemzetközi szabályok és biztonsági követelmények betartása mellett folyamatosan fejleszti azon eljárások megvalósíthatóságát, amelyek a repülésbiztonság maximális szavatolása mellett csökkenthetik a repülőtér működési környezetében lévő kerületek és települések zajterhelését. Ez az oldal biztosítani szeretné, hogy a látogató rövid betekintést nyerjen a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér légiforgalmi irányításának hátterébe, segítséget adhat a járatok nyomon követésében, valamint olvashat a HungaroControl Zrt. végrehajtott és tervezett zajvédelmi intézkedéseiről, technológiai fejlesztéseinek zajvédelmi hatásairól és a közvetlen lakosságnak nyújtott szolgáltatásairól.

  2018. III.negyedév
  2.57 MB
  2018. II. negyedéves Tájékoztató
  1.47 MB
  Green Landing 2018 I negyedév
  1 MB
  GREEN Landing 2017. IV. negyedév
  866.53 KB
  GREEN Landing 2017. IV. negyedév - melléklet
  2.11 MB
  GREEN Landing
  2017. III. negyedév
  931.44 KB
  GREEN Landing
  2017. II. negyedév
  1.04 MB
  GREEN Landing
  2017. I. negyedév
  765.16 KB
  GREEN Landing
  2016. IV. negyedév
  736.62 KB
  GREEN Landing
  2016. III. negyedév
  951.34 KB
  GREEN Landing
  2016. II. negyedév
  777.35 KB
  GREEN Landing
  2016. I. negyedév
  810.62 KB
 • Az alábbiakban, három csoportba rendezve összegyűjtöttük mindazokat a kérdéseket, amelyek az új közelkörzeti légtér bevezetésével kapcsolatban felmerülhetnek.