Ütemezett indulásokkal kezelték a magyar légiforgalmi irányítók az európai légi közlekedési problémákat

Az Eurocontrol vezérlőrendszerének tegnapi meghibásodását követően a magyar légiforgalmi irányítók a repülésbiztonság prioritásával, a készenléti protokoll szerint koordinálták a légiforgalmat. Az Európában még sosem tapasztalt technikai leállást a HungaroControl a repülőtéri szervekkel szoros együttműködésben kezelte. A rendszer tegnap este helyreállt, ma reggel már menetrend szerint közlekednek a repülők.

Az EU légiforgalmi irányító rendszerét működtető brüsszeli központ, a Eurorocontrol az európai légiforgalmi irányítói szektorok terhelhetőségét figyelembe véve határozza meg a szektorokon adott idő alatt átrepülő gépek maximális számát és akadályozza meg azok túlterheltségét.

Az Eurocontrol vezérlőrendszerének tegnapi leállását követően a HungaroControl azonnal megkezdte az előre nem látott események esetére kidolgozott terv alkalmazását, mely jellemzően az irányítástechnikai rendszerek meghibásodása, vagy nem maximális működési kapacitása esetén lép életbe.

"Európában még nem volt példa ilyen leállásra. A protokoll iránymutatással szolgált, azonban a váratlan és új szituáció megoldásához megfelelő rugalmasságra, kreativitásra, valamint a repülőtéri szervekkel való szoros együttműködésre volt szükség. A repülésbiztonság érdekében ütemezett indulásokat valósítunk meg" - mondta el Menráth Gábor terminálirányítási osztályvezető.

A HungaroControl repülőtéri irányítói a csoportvezetők vezetésével kialakították az elveket, meghatározták az induló járatok sorrendjét és ennek megfelelően adták ki az indulási résidőket, mellyel elkerülték, hogy egy-egy irányítói szektorban vagy repülőtérre egyszerre túl sok gép közlekedjen.

Az Eurocontrol vezérlőrendszerével egyidejűleg a repülési terv feldolgozó rendszer is elsötétült, mely a magyar légtérben lévő gépek számáról nyújt információt.

Ez nemcsak hazánk, hanem a HunaroControl által felügyelt Koszovó feletti magas légtérben is problémákat okozott, melynek kiküszöbölésére a magyar légiforgalmi irányítók manuálisan állították elő a repülési terveket.

A HungaroControl az európai szolgáltató tegnapi rendszerhibáit a légiforgalmi irányítók teljes kapacitásával, sikeresen tudta kezelni.

A rendszer tegnap este helyreállt, ma reggeltől ismét menetrend szerint közlekednek a légi járművek.