Az ENRI kutatói a szabad légtérhasználat működését tanulmányozták a CRDS-ben

A japán Elektronikus Navigációs Kutatóintézet (ENRI) légtérvalidációs projektet indított el annak érdekében, hogy előkészítse a szabad légtérhasználat (Free Route Airspace) bevezetését Japánban. Az intézet két kutatója az implementáláshoz szükséges folyamatokat tanulmányozta - a magyar légtérben már működő forgalomszervezési koncepción keresztül, a HungaroControl saját kutatás-fejlesztési és szimulációs központjában (Centre of Research, Development and Simulation, CRDS).

A szabad légtérhasználat implementációjához elengedhetetlen a koncepció alapos ismerete: a műszaki berendezésektől (pl. felderítési és navigációs eszközök) kezdve a validáción át az éles működésig. Az ENRI két szakembere, Kota Kageyama és Yoichi Nakamura a magyar légtérben már működő forgalomszervezési koncepció mellett több validációs projekttel is megismerkedett a CRDS-ben tett októberi látogatása során. A sikeres szakmai nap után a két kutatóintézet szakértői további üzleti és együttműködési lehetőségekről gondolkodnak.

2015. február 5-től Európában elsőként a HungaroControl törölte el a teljes légi útvonalhálózatot, ezzel lehetővé téve a repülőgépek korlátozások nélküli, szabad légtérhasználatát. Az új forgalomszervezési koncepció (Hungarian Free Route, HUFRA) lényege, hogy Magyarország légterében a ki- és belépőpontok között a lehető legrövidebb egyeneseken közlekedhetnek a repülőgépek.