WALTER – elindult a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer

A WALTER, a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer egy olyan korszerű, kényelmes és egyszerűen kezelhető szolgáltatás, amellyel bárki megjelenítheti a légi járművek pozícióját és adatait egy adott időpontban, Budapest vonzáskörzetén belül. A rendszert támogató szoftvert a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. (HungaroControl) kezdeményezése és tervei alapján a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai Központja fejlesztette ki és helyezte üzembe. A HungaroControl honlapján elérhető új rendszer naprakész adatokat szolgáltat a főváros feletti légi forgalom alakulásáról, így rendkívül fontos szerepet játszik a lakosság és az önkormányzatok korrekt tájékoztatásában.

Elérhető a nagyközönség számára is a magyar léginavigációs szolgálat kutatás-fejlesztési programjának egyik új eleme, a HungaroControl és a KTI közös fejlesztésében megvalósult tájékoztató rendszer: a WALTER. A HungaroControl radaradataiból táplálkozó, nyilvános weboldal segítségével térképen megjeleníthető a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez tartozó manőverezési területen közlekedő repülőgépek pozíciója, kiegészítve a gépek járatszámával, típusával, valamint az indulási és érkezési állomásokkal, egy kiválasztott időintervallumon belül.

Az alkalmazással 15 napra visszamenőleg lekérdezhetők a levegőben közlekedő járművek adatai a felhasználó által megadott cím vagy GPS koordinátákkal meghatározott pozíció 3,7 kilométeres körzetében. Érdekes újítás, hogy az elhaladt légi jármű kiválasztásával nemcsak annak helyzete, járatszáma, típusa ismerhető meg, hanem a kiválasztott pozíciótól vett minimális távolsága is. Az adatok térképes felületen, könnyen kezelhető módon, egyszerűen böngészhetők. A járműről kapott információk lementhetők és 15 napnál hosszabb ideig is eltárolhatók. A felhasználói lekérdezésekhez kapcsolódóan beküldhetők visszajelzések is, amelyek eredményeit a HungaroControl anonim módon, statisztikai célból feldolgozza és felhasználja további fejlesztései finomhangolására.

A HungaroControl nemzetközi elismertségét és sikereit többek közt annak köszönheti, hogy mindig élen járt az innovatív szolgáltatások és a technológia fejlesztésében. A WALTER naprakész adatokat szolgáltat a főváros feletti légi forgalom alakulásáról, így rendkívül fontos szerepet játszik a lakosság és az önkormányzatok korrekt tájékoztatásában is – mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója.

A Közlekedéstudományi Intézet komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy folyamatosan bővüljön a környezetvédelmi célokat szolgáló, közlekedési ágazatokhoz kapcsolódó informatikai rendszerek és szolgáltatások köre. Ezért különös gondot fordított a magyar léginavigációs szolgálat elképzelésének magas színvonalú megvalósítására – nyilatkozta Szabó Richárd, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. közlekedésinformatikai és környezeti igazgatója.