Együttműködési megállapodást írt alá a HungaroControl és a Honvédelmi Minisztérium

Hivatásos katonák vezénylésének folytatásáról és a polgári-katonai léginavigáció további fejlesztéséről állapodott meg a Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl

Budapest, 2017. március 28. – Az integrált polgári-katonai légiforgalmi irányítói szolgálat fenntartásához a Honvédelmi Minisztérium továbbra is hivatásos katonákat vezényel a HungaroControlhoz, és fenntartják a polgári léginavigációs szolgáltatás minőségének fejlesztésére irányuló katonai feladatok támogatását is – e két témában írt alá megállapodást kedden a Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl Zrt.

Két megállapodást írt alá kedden Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára és Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója.

A hivatásos katonák vezényléséről rendelkező egyezmény alapján az integrált polgári – katonai légiforgalmi irányítói szolgálat fenntartásához a tárca továbbra is hivatásos katonákat vezényel a HungaroControlhoz légtérgazdálkodó, körzeti irányító és katonai összekötő feladatokra. Az eddigi megállapodás alapján a katonai összekötő és a légtérgazdálkodók vezénylése a továbbiakban határozott időre (öt évre) szól majd, melyet egy alkalommal legfeljebb öt évre hosszabbíthattak meg. A módosított megállapodás továbbra is biztosítja a légiforgalmi irányítók esetében a határozatlan idejű vezénylés lehetőségét is. Ennek megfelelően átalakításra került a képzéssel kapcsolatos költségek megosztása.

A második megállapodás annak a költségalapból biztosított keret újbóli elkülönítéséről szól, amely – az előző évhez hasonlóan – idén is lehetőséget biztosít a Honvédelmi Minisztériumnak olyan feladatok finanszírozására, amelyek (a polgári-katonai harmonizációs célkitűzéseknek megfelelően) a polgári léginavigációs szolgáltatás minőségének fejlesztését szolgálják.

Két megállapodást írt alá kedden Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára és Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója

Az egyezmények részei a két szervezet közti stratégiai partnerségi megállapodásnak, amelyet 2016. március 24-én Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója írt alá. A megállapodás keretében többek között a korszerű polgári-katonai integrációhoz, a légiforgalmi tájékoztatáshoz, nemzetközi képviselethez, szakmai képzésekhez, és a kutatás-fejlesztés témaköréhez kapcsolódó együttműködési lehetőségekről állapodtak meg.

Az évtizedekre visszatekintő, kiemelkedő fontosságú közös munka ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett és a stratégiailag fontos kutatási és fejlesztési folyamatokban is további lendületet ad a közös megoldások felkutatásában. A két szervezet partnerségét bizonyítja többek között a koszovói magaslégtér újranyitásához nyújtott polgári-katonai együttműködés is. Egyedülálló siker, hogy a magyar irányítók a Budapesttől mintegy 700 km-re található, Koszovó feletti magas légtérben, az úgynevezett KFOR szektorban is szolgálatot látnak el. A nagy szakértelmet és világszínvonalú technológiát igénylő feladatot 2014 áprilisa óta végzi a HungaroControl a NATO átmenetei megbízása alapján. A 2019-ig szóló megbízást mindkét fél meghosszabbítani szándékozik.