Együttműködési megállapodást írtak alá a FAB CE és a BLUE MED FAB légiforgalmi irányító szolgálatai

Együttműködési megállapodást írtak alá a FAB Central Europe és a szomszédos BLUE MED funkcionális légtérblokk léginavigációs Vezérigazgatói Tanácsai az európai légiforgalmi irányítás átalakításában történő aktívabb részvétel érdekében. A kooperáció az Európai Unió Egységes Európai Égbolt (SES) kezdeményezés szellemében a légiközlekedés optimalizálását, a hatékonyságának növelését és költségeinek csökkentését szolgálja. A funkcionális légtérblokkok (FAB-ok) közötti együttműködés stratégiai jellegű, a felek eredményességük javítására cserélnek majd technikai, operációs és oktatással kapcsolatos információkat. 

A kelet-európai funkcionális légtérblokk (FAB CE) hét országának léginavigációs szolgálatai (Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia) és a BLUE MED FAB légiforgalmi irányítói (Ciprus, Görögország, Málta és Olaszország) között létrejövő, funkcionális légtérblokkokon átívelő megállapodás az Európai Bizottság által szorgalmazott Egységes Európai Égbolt programban foglalt légiközlekedési fejlesztéseket hivatott elősegíteni. Az európai légtér optimális kihasználtságát biztosító légtérblokkok együttműködésével ugyanis az eddig használt repülési útvonalak lerövidíthetőek, a légitársasági költségek csökkenthetőek lesznek, illetve a légkörbe kibocsátott szennyező anyagok mennyisége is mérsékelhetővé válik.

A szerződésben megfogalmazottak szerint a szövetség törekvései a biztonságosabb, költséghatékonyabb, teljesítmény-centrikusabb és fenntartható légiforgalmi irányítás megvalósítására irányulnak. A megállapodás keretében a szerződő felek között információcsere valósul majd meg stratégiai és technikai fejlesztések terén, illetve operatív jellegű kérdésekben. A légiforgalmi irányító szolgálatok és a tagországok (akik szintén egy hasonló jellegű megállapodásra készülnek) közötti kommunikációt a két funkcionális légtérblokk közös Kooperációs Platformján (IFCP) egyeztetik majd.

A FAB CE és BLUE MED kooperációja megfelel az európai légiforgalmi irányítás átalakítását sürgető uniós SES II + jogszabálytervezetben foglalt követelményeknek is. A FAB CE és BLUE MED részéről további hasonló együttműködési megállapodások megkötése várható.

A két FAB továbbra is elkötelezett amellett, hogy a szomszédos EU és nem-EU államokkal együttműködési szövetségre lépjen a hatékonyság növelése céljából.