Tájékoztató a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es számú futópálya felújítási munkálatairól

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér  1-es számú futópályájának tavaly megkezdett felújítását a BA Zrt. idén folytatja, hogy a biztonságos légiközlekedést hosszútávon garantálni tudja az utasok számára.

A 2017-ben elvégzett 900 méteres szakasz felújítása után elkerülhetetlenné vált további 1400 méteres szakasz felbontása és újrabetonozása is, amely a futópálya teljes zárásával jár. Az elhasználódott betontáblák cseréje mellett idén elvégezik az 1-es futópálya vecsési (31L jelű) végéhez tartozó műszeres leszállító rendszer (ILS) berendezéseinek cseréjét is, a 2016-ban megkezdett ILS korszerűsítési program részeként. A pályazárás során továbbá a futópálya fénytechnikai berendezéseinek teljes kábelcseréjét is megvalósítják a szakemberek.

Az 1-es számú futópályán a felújítási munkálatok 2018. március 12-től várhatóan 2018. június 30-ig tartanak.

A kivitelezés időtartama alatt az 1-es futópálya zárva lesz, így a teljes légiforgalmat a 2-es számú futópálya szolgálja ki, amelynek hatására ideiglenesen megnövekszik a légiforgalom Budapest azon területei felett, amelyek a 2-es futópálya tengelyében találhatók. Ezeken a területeken főként délkeleties széljárás esetén várható az érkező légiforgalom megjelenése.

A munkálatok befejeztével azonnal visszaáll a megszokott két futópályás üzemállapot.
A felújítás fontosabb állomásairól a következő linken tájékozódhat:

https://www.bud.hu/budapest_airport/felelossegvallalas/kornyezetvedelmi_felelossegvallalas/zajvedelem/karbantartasok_utemezese

A munkálatok idejére a Budapest Airport Zrt. a lakosság szíves megértését és türelmét kéri!

Budapest Airport Zrt. Környezetvédelmi Igazgatóság elérhetőségei:
Email: kornyezetvedelem@bud.hu
Tel.: +36 80 203 820