HungaroControl a kecskeméti repülőnapon

– képes beszámoló a 2013. augusztus 3-4-én megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóról

Két év kihagyás után, augusztus talán legmelegebb hétvégéjén rendezték meg Kecskeméten a X. Nemzetközi Repülőnapot. Több mint százezer látogatója volt a kétnapos rendezvénynek, melyen a Magyar Légiforgalmi Szolgálat is részt vett. 

A HungaroControl munkatársai mind a két napon várták a repülés szerelmeseit, akik a standon folyamatosan vetített radarkép és az irányító kollégák segítségével nyerhettek bepillantást a légiforgalmi szolgálat munkájába.

A HungaroControl kutatásfejlesztési és szimulációs központja, a CRDS egy teljes irányítópult-installációt hozott el a rendezvényre. Így az érdeklődők autentikus környezetben követhették nyomon az épp a fejük fölött zajló légi forgalmat a SafeTea & Café névre keresztelt helyiségben.

A rendezvény első napján Sáfár Albert dandártábornok és Nádas Tamás műrepülő világbajnok is ellátogatott a HungaroControl standjához.

Sáfár Albert dandártábornok a színes légi programok mellett felhívta a figyelmet a Magyar Honvédség szárazföldi haditechnikáját bemutató helyszínekre, a katonák közelharc bemutatóira és a díszelgő zászlóalj műsorára, akik zenekarral együtt fegyverfogási gyakorlatokat hajtottak végre.

A repülőnap legnépszerűbb programeleme a kötelékek káprázatos bemutatkozása volt. A magyar mellett orosz, horvát, olasz, török, bolgár és spanyol légi bemutató szórakoztatta a közönséget. A vadászgépek műrepülő programjuk során, a fizikai törvényeivel versenyre kelve mutatták be harcászat-technikai képességüket.