ICAO Air Traffic Management Group East (ATMGE) konferencia és ATM 2020 szimpózium

2015. szeptember 14-18 között Budapesten tartotta meg az ICAO (International Civil Aviation Organization - Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet) soron következő rendes ülését, az Air Traffic Management Group East (ATMGE) konferenciát, amit a légiforgalmi irányítás jövőjével foglalkozó ATM 2020 szimpózium követett. Ez alkalomból huszonhárom ország és hat nemzetközi szervezet képviselői érkeztek a magyar fővárosba, hogy megtárgyalják az aktuális légügyi kérdéseket, ellátogassanak a magyar léginavigációs szolgálathoz és a HungaroControl kutatás-fejlesztési és szimulációs központjába, a CRDS-be. A konferencia házigazdája az ICAO, a magyar Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala és a HungaroControl voltak.

A HungaroControl fontos regionális szerepet tölt be a légiforgalmi irányítás terén és már több olyan műszaki megoldást megvalósított, amely a fórumon résztvevő legtöbb országnak még csak a tervei között szerepel. Az ICAO ATMGE konferencia hozzájárult ahhoz, hogy a magyar szolgáltató szakemberei megoszthassák tapasztalataikat a résztvevő országok légiközlekedési szakembereivel. A fórum kiváló lehetőséget jelentett új kapcsolatok kialakítására is – elsősorban a keleti országok és Nyugat-Balkán felé –, ahol a HungaroControl aktív szerepet játszik nem csak a Koszovó feletti magaslégtér irányítási feladatainak ellátása miatt, hanem a környező országokkal ápolt jó kapcsolata révén is.

A háromnapos magyarországi megbeszélésre huszonhárom országból érkeztek küldöttek, többek között az orosz delegáció, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Kazahsztán, Litvánia és Örményország képviselői, több vendég jött Finnországból, Olaszországból és más régiókból, így Németországból, Portugáliából és Belgiumból is. A konferencia kiváló alkalom volt arra, hogy ezen országok léginavigációs szolgálatai megismerjék egymás terveit és nem csak a keleti, hanem a közép-európai és a nyugat-európai szolgáltatók munkatársai is új, személyes kapcsolatokat alakíthassanak ki egymással.

A találkozóhoz az ATM 2020 szimpózium kapcsolódott, amelyet a HungaroControl székházában és szimulációs központjában tartottak meg. A kétnapos program a magyar léginavigációs szolgálat már működő projektjeit testközelből mutatta be az itt tartózkodó légiközlekedési szakembereknek.