Magas rangú állami kitüntetést kapott Kis Barnabás technológiai igazgató

Budapest, 2020. október 30. – A hazai légi közlekedés területén végzett több évtizedes szakmai tevékenysége, és a HungaroControl Zrt. távoli toronyirányítási képességének fejlesztéséhez hozzájáruló munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki Kis Barnabást, a társaság technológiai igazgatóját Áder János köztársasági elnök.

Fotó: Író Zoltán

Kis Barnabás 1984-ben végzett a Kijevi Polgári Repülőmérnöki Egyetemen, Automatizált Légiforgalmi Irányító Rendszerek szakon. A rendszermérnöki diploma megszerzése után a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóságnál (LRI) dolgozott, mint üzemeltető mérnök, majd fejlesztő mérnök. A HungaroControl megalakulása után a tervezési és fejlesztési területet vezette, 2013-tól pedig technológiai igazgatóként felügyeli a teljes ATM/CNS terület üzemeltetési és fejlesztési tevékenységét.

Részt vett a HungaroControl ANS I irányítóközpontjának tervezési és kivitelezési munkálataiban, amely 2000-re készült el, és akkor a világ legmagasabb technológiai színvonalát képviselte, ugyanakkor ő vezette annak a légi navigációs rendszernek a kidolgozását, amelynek köszönhetően a magyar légiforgalmi szolgálat Európában egyedül álló módon, mintegy 700 kilométer távolságból, világszínvonalú budapesti központjából irányítja Koszovó átrepülő légi forgalmát. De a fentieken túl számos olyan fejlesztés köthető a nevéhez, amelyek révén növekedhetett a hazai légi közlekedés biztonsága, illetve a légi forgalmi irányítók munkájának hatékonysága.

Kis Barnabás kiemelkedő szakmai teljesítményének elismeréseként Schanda Tamástól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkárától vehette át a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, 2020. október 29-én.

Gratulálunk a kollégánknak!