Nemzetközi díjjal tüntették ki a HungaroControlt

Budapest, 2022. június 24. – Rangos nemzetközi díjat kapott a HungaroControl a madridi World ATM Congressen, amely a légi közlekedési iparág egyik legjelentősebb rendezvénye. Az elismeréssel a koronavírus-világjárvány körülményeihez való gyors és hatékony alkalmazkodást ismerték el.

Az ATCA (Air Traffic Controller Association) és a CANSO (Civil Air Navigation Services Organisation) által alapított Maverick Awards a jól működő szakmai partnerségeket, az iparág fejlődését serkentő innovatív ötleteket, valamint a légi közlekedés ökológiai lábnyomát csökkentő megoldásokat hivatott elismerni. Idén első alkalommal ítélték oda az úgynevezett Reziliencia díjat (Resiliency Award), amelyet olyan szervezetek vagy személyek kaphatnak, akik rugalmasan és gyorsan képesek alkalmazkodni a kritikus helyzetekhez, válságokhoz, illetve elkötelezettek az iparág pandémia utáni helyreállításában.

A Resiliency Award idei nyertese a magyar légiforgalmi szolgálat, amely a kurátorok szerint úgy tudta fenntartani szolgáltatásai magas színvonalát és a légi forgalom kiszolgálásához szükséges kapacitásait, hogy eközben mindvégig sikerült megóvnia munkatársai egészségét. A HungaroControl ugyanis már a koronavírus hazai megjelenésekor három nagycsoportos működést vezetett be, ennek értelmében az egyes csoportok tizenöt naponta váltották egymást – mindez igazodott a vírus kéthetes lappangási idejéhez. A hatékony munkaszervezés mellett a társaságot a legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazása is segítette: a járványhelyzetben a toronyirányítók 134 napon át a HungaroControl által fejlesztett virtuális toronyból (Remote Tower) látták el a légi navigációs szolgálatot, ezzel is csökkentve a lehetséges fizikai kontaktusok számát és növelve a biztonságot.