Magyar közlekedésfejlesztési beruházásokat támogat az Európai Bizottság

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközök (Connecting Europe Facility, CEF) forrásaira benyújtott közlekedésfejlesztési beruházások támogatásáról döntött az Európai Bizottság. A két magyar, légiközlekedés fejlesztésére irányuló program a Free Route koncepció nemzetközi kiterjesztését és egy repülőtéri együttműködéseket támogató döntéshozó rendszer létrehozását célozza. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával benyújtott nyertes pályázatok előkészítésében és összeállításában a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. (HungaroControl) stratégiai partnere a Tenderauditor Kft. volt. A projektek összköltségvetése eléri a 3,2 millió eurót, amelynek 50 százalékát, 1,6 millió eurót az Európai Unió finanszírozza.

Szabad útvonalú légtér (Free Route légtér) a Fekete-erdőtől a Fekete tengerig

A HungaroControl kezdeményezésére és koordinálásával 8 nemzetközi léginavigációs szolgáltató egy közös technológiai megvalósíthatósági tanulmányt nyújtott be a CEF pályázatára 2015 februárjában. A projekt célja a Közép-Európai Funkcionális Légtérblokk (FAB CE) és annak határain túlnyúló Free Route koncepció megvalósítása. A Free Route alkalmazása lehetővé teszi, hogy egy adott légtér be- és kilépő pontjai között a járatok szabadon tervezhessék meg repüléseiket, amivel jelentős időt és üzemanyagot takaríthatnak meg. Európában elsőként 2015. február 5-től a HungaroControl törölte el a teljes légi útvonalhálózatot a magyar légtérben. A már működő szolgáltatás alapján a pályázatban részt vevő partnerek részletekbe menően meg tudták határozni a különféle nemzeti légiforgalmi irányító rendszerek összekapcsolásának és összehangolásának feltételeit és szükségleteit. A nemzetközi összefogásban megvalósuló projekt a tervek szerint 2017 júniusában zárul. A program összköltsége 2,2 millió euró (ebből a HungaroControl-ra eső rész meghaladja a 0,8 millió eurót), amelynek 50 százalékát az Európai Unió finanszírozza.

Repülőtéri együttműködésen alapuló döntéstámogató rendszer

A világ egyik legkorszerűbb légiforgalmi irányítási rendszere, a HungaroControl által alkalmazott MATIAS (Magyar Automated and Integrated Air Traffic System) innovációját (szoftverfejlesztés) célozza az a döntéstámogató rendszert kiépítő projekt, melynek célja a légiforgalmi irányításban és repülőtéri kiszolgálásban érintett szereplők által kezelt és menedzselt folyamatok integrálása. A repülőtér, a földi kiszolgálók, a légitársaságok és a légiforgalmi irányítók együttműködésén alapuló döntéstámogató rendszer bevezetésével átlagosan egy perccel rövidül a gépek gurulási ideje (taxi time), így csökkenthető a járatok üzemanyag felhasználása és a széndioxid kibocsátása.  Az Egységes Európai Égbolt programmal összhangban megvalósuló projekt összköltségvetése meghaladja az egymillió eurót, amelynek 50 százalékát az Európai Unió finanszírozza.

A szakmailag illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával benyújtott két nyertes légiközlekedési fejlesztésekre irányuló pályázat előkészítésében és összeállításában a HungaroControl számára folyamatos professzionális hátteret és gyakorlati segítséget nyújtott stratégiai tanácsadó partnere, a Tenderauditor Kft..