Innováció határok nélkül

Online mérték össze tudásukat a Student Innovation Challenge versenyzői

 

Idén is nagy sikere volt a HungaroControl innovációs diákversenyének, a Student Innovation Challenge-nek. A koronavírus-járvány miatt a versenyzők ezúttal online mérhették össze tudásukat. Az idei versenyen a Szent István Egyetem FOD-REDS nevű háromfős csapata bizonyult a legjobbnak.

A HungaroControl a tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva, második alkalommal rendezte meg a Student Innovation Challenge című diákversenyét. Erre a szervezők olyan munkákat vártak, amelyek a termék- és szolgáltatásfejlesztésen keresztül hozzájárulnak az iparág fejlődéséhez. Az idei verseny egyik témaköre a mesterséges intelligencia légiforgalmi irányításban történő felhasználási lehetőségeit járta körül, emellett az egyetemi hallgatók esszéikben egy drónos repüléseket támogató mobilalkalmazás (UTM applikáció) lehetséges funkcióit, szolgáltatásait és üzleti modelljét mutathatták be.

A feladat értelmezésében sem hagyta magára a HungaroControl a versenyzőket: a 2020. március 5-i nyitónapon a társaság szakemberei izgalmas előadásokat tartottak az érdeklődőknek. Később azonban az országos veszélyhelyzetre való tekintettel online formában folytatódott a verseny – a pályamunkákat videón prezentálhatták a versenyzők.

A versenyre beérkezett pályaművek előzetes szakmai minősítését a HungaroControl kollégái végezték. A döntőbe jutó munkákat a K+F+I Platform tagjaiból álló online zsűri értékelte. A pályázatok elbírálásánál azok kidolgozottságát, innovatív jellegét, a projektben rejlő üzleti potenciált és a megvalósíthatóság szempontjait vették figyelembe.

A diákverseny első helyezettje a Szent István Egyetem FOD-REDS csapata lett, a Mesterségesintelligencia-vezérelt, drónos FOD-eltávolító rendszer című pályázati anyagukkal. A benyújtott munka – amelyben a versenyzők részletesen kidolgozták a koncepciót, projekttervet és bemutatták a prototípust – kimagasló pontszámot kapott az online zsűritől. A dobogó második fokát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Globemasters csapata foglalhatta el Clear to App című pályaművével, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Charlie-Victor-Bravo csapata pedig a harmadik helyen végzett, ők Moduláris Esemény Előrejelző és Figyelmeztető Rendszer címen nyújtottak be pályamunkát.