Új funkciót kap a HungaroControl léginavigációs szoftvere

Végéhez közeledik a léginavigációs szoftver A-CDM (Airport-Collaborative Decision Making) funkciójának tesztüzeme. A részben uniós forrásból megvalósuló projekt célja egy olyan eljárás létrehozása, amely képes biztosítani, hogy a megfelelő információk időben rendelkezésre álljanak az érintett szereplők – légiforgalmi irányítók, repülőtér, légitársaságok, földi kiszolgáló szervezetek – számára a lehető legpontosabb előzetes tervezés érdekében.  

A repülőtéri együttműködésen alapuló döntéstámogató rendszer célja a légiforgalmi irányításban és repülőtéri kiszolgálásban érintett szereplők által kezelt és menedzselt folyamatok integrálása a lehető legpontosabb előzetes tervezés érdekében. A repülőtér, a földi kiszolgálók, a légitársaságok és a légiforgalmi irányítók együttműködésén alapuló döntéstámogató rendszer bevezetése várhatóan növeli a pontosságot, mérsékli az üzemanyag fogyasztást és a CO2 kibocsátást, valamint csökkenti a repülőtéri várakozási időt és fordulóidőt.

A projekt összköltségvetése meghaladja az egymillió eurót, amelynek 50 százalékát az Európai Unió Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility, CEF) alapja finanszírozza.