Az új budapesti TMA-ról is tanácskoztak a VFR Repülésbiztonsági Fórum résztvevői

Rekordszámú érdeklődő volt a HungaroControl negyedik VFR Repülésbiztonsági Fórumán. A szakmai összejövetel fő célja ezúttal is a magyar légtér biztonságának növelése volt, különös tekintettel a nem ellenőrzött légtérre és a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát kiszolgáló légterekre. A kisgépes pilóták, oktatók és repülős szervezetek képviselői a budapesti közelkörzeti légtérstruktúra (TMA – Terminal Manoeuvring Area) január 30-i megújulásáról egyeztettek az eseményen.

Az úgynevezett látvarepülés szabályai (VFR – Visual Flight Rules) szerint a repülők körében egyre nagyobb hangsúlyt kap a repülésbiztonság kérdése, ez pedig a HungaroControl éves rendezvényének látogatottságában is megmutatkozott. Míg a 2017-ben megtartott első kisgépes fórumon mintegy hatvanan vettek részt, 2020-ra ez a szám több mint a háromszorosára növekedett, emiatt a rendezvényt a magyar légiforgalmi szolgáltató kétnaposra bővítette. Így a pilóták és repülős szakemberek január 24-én és február 21-én kaphattak első kézből tanácsokat, tájékoztatást a mindennapi munkájukkal, hobbijukkal kapcsolatban.

Az idei fórum középpontjában a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelkörzeti légtérszerkezetének 2020. január 30-i megváltozása állt, de a látogatók előadásokat hallhattak a helyes rádióhasználat repülésbiztonsági szerepéről, konkrét légibalesetek kivizsgálásáról, a légirendészeti ellenőrzésekre való felkészülésről, illetve a Netbriefing rendszer legújabb funkcióiról is.

A 2020. január 24-i rendezvényen elhangzott előadások megtekinthetők a HungaroControl YouTube csatornáján.