Workshop az európai légtértöredezettségről

A légiforgalmi hálózat töredezettségének hatásai workshop

A légiforgalmi hálózat töredezettségének hatásairól tanácskoztak az európai légiközlekedési iparág szakemberei és döntéshozói a Magyar Tudományos Akadémián, 2019. május 14-e és 15-e között.

A HungaroControl Zrt. közreműködésével, mintegy százhúsz fő részvételével megrendezett Research Workshop on Fragmentation in Air Traffic Management című kétnapos nemzetközi konferencia a Közép-európai Funkcionális Légtérblokk (FAB CE), a FAB Europe Central, az European University Institute Florence School of Regulation és a German Aviation Research Society együttműködésével valósulhatott meg. A tanácskozás tizenkét előadása olyan operatív, technológiai jogszabályi, közgazdasági tényezőket és fejlesztési lehetőségeket vázol fel, amelyek kiemelt fontosságúak lehetnek az európai léginavigációs szolgáltatás uniós policy-making és jogalkotási folyamataiban. Időszerűségét pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy az érvelések szorosan kapcsolódtak az Európai Bizottság által nemrégiben készíttetett A proposal for the future architecture of the European airspace című tanulmányban tett javaslatokhoz.

Az említett tanulmány három fázisban vázolja fel az európai légiforgalom-szervezési (ATM) infrastruktúra konszolidációs és fejlesztési ütemtervét 2035-ig. A javaslatok a léginavigációs szolgáltatás ökoszisztémájának teljes átalakulását vetítik előre, a konszolidáció pedig magában hordozza a nemzeti felelősségi kör, továbbá az európai léginavigációs szereplők hatás- és feladatköreinek jelentős átrendeződését.

Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: a társaság célja erősíteni a magyar részvételt az uniós policy és szabályozási folyamatokban, illetve szorosabbra fűzni az együttműködést a nyugat-európai léginavigációs szolgáltatókkal és az Európai Bizottság álláspontját befolyásolni képes akadémiai szereplőkkel. Éppen ezért kifejezetten örül annak, hogy a HungaroControl adhatott otthont a rendezvénynek.

A megnyitón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a nemzetközi fórumok és a szakmai párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet. Kifejtette, hogy a légiforgalom nagyütemű növekedése komoly kihívást jelent a Közép-európai léginavigációs szolgáltatók, köztük a HungaroControl számára is. „A magyar kormány, ahogy a gazdaság- és iparfejlesztés egészében, úgy e területen is kulcsfontosságúnak tekinti az innovációban rejlő lehetőségek feltárását” – tette hozzá a miniszter.