Nemzetközi kapcsolatok

A HungaroControl menedzsmentje elkötelezett a nemzetközi együttműködési és érdekérvényesítő képessége továbbfejlesztésében.

A HungaroControl  és az európai ATM működési környezetét alapvetően továbbra is az Egységes Európai Égbolt (Single European Sky, SES) alaprendelet határozza meg.

A 2019. év végén bemutatott Green Deal program, a Von der Leyen bizottság ütemtervét, növekedési stratégiáját tartalmazza, mely az európai unió gazdaságának fenntarthatóságát tartja szem előtt és a gazdasági ágazatok, így a közlekedés számára is, olyan éghajlat- és környezetvédelmi célokat, kritériumokat fogalmaz meg, melyeken keresztül megvalósulhat 2050-ig a klímasemleges európai kontinens. A program sürgeti többek közt az Egységes Európa Égbolt felülvizsgálatát, a fenntartható légiközlekedés megteremtése érdekében.

2020. szeptemberétől újraindult a SES2+ javaslatcsomag 2015-ben elakadt tárgyalása. Az új szabályozás új működési kereteket teremtene az egész ATM szektornak, tovább erősítve a digitalizációs, privatizációs és központosító törekvéseket. Az ATM transzformáció folyamatában azok a szolgáltatók kerülnek jobb pozícióba, akik képesek a stratégiai helyzetüket erősítő, közösségi célok mentén kialakított együttműködésekre, és akik hatékony politikai és iparági érdekérvényesítésüknek köszönhetően képesek a következő évek nemzetközi folyamatainak aktív formálóiként, nem pedig passzív szereplőként fellépni. A HungaroControl a tartalmas, élő, gazdaságilag jövedelmező és környezetvédelmi szempontból fenntartható közösségi célok mentén kíván együttműködéseket kialakítani. A figyelem központjában a partner légiforgalmi szolgáltatókkal folytatott együttműködések megerősítése, iparági partnerségek kialakítása és a vállalat érdekeinek nemzetközi képviselete áll.