Nemzetközi kapcsolatok

A HungaroControl menedzsmentje elkötelezett a Társaság nemzetközi és európai szintű szerepvállalásának hangsúlyozásában, nemzetközi együttműködési és érdekérvényesítő képessége továbbfejlesztésében. 

A HungaroControl külkapcsolati stratégiáját alapvetően továbbra is az Egységes Európai Égbolt (Single European Sky, SES) rendeletcsomagból adódó elvárások határozzák meg; a funkcionális légtérblokkok kialakítása mellett a figyelem központjában a partner légiforgalmi szolgáltatókkal folytatott együttműködések megerősítése áll.

Az európai égbolt egységesülésének folyamatában azok a szolgáltatók kerülnek jobb pozícióba, akik képesek a stratégiai helyzetüket erősítő, közösségi célok mentén kialakított együttműködésekre, és akik hatékony érdekérvényesítésüknek köszönhetően képesek az elkövetkező évek nemzetközi folyamatainak aktív formálóiként, nem pedig passzív szereplőként fellépni. A HungaroControl a tartalmas, élő, közösségi célok (SES) mentén kialakított együttműködések kialakítását kezdeményezi. Ilyen konkrét kapcsolatok létrehozására törekszik elsősorban a régióban, a FAB CE országokkal, ugyanakkor a közvetlen környezeten túlmutató együttműködések is jelentősen erősíthetik pozícióját.

A közösségi elvárások teljesítéséhez a HungaroControl más és más – stratégiai erősségeire alapozott – együttműködéseket igyekszik kialakítani, a régió szolgáltatóval. A beszerzés, tervezés, üzemeltetés egy-egy részterülete, illetve bizonyos – más ANSP-knek nyújtott – szakértői szolgáltatások mind olyan együttműködési, kitörési pontok lehetnek, amelyekre alapozva a HungaroControl erősebb stratégiai pozíciót szerezhet. 

A HungaroControl stratégiai céljainak eléréséhez segítséget nyújtanak az Európai Uniótól kapott különféle pénzügyi támogatások. Az EU társfinanszírozásával megvalósult, illetve folyamatban levő projektekről a logóra kattintva olvashat bővebben.